– We moedigen een beleid aan dat renovaties van woningen stimuleert. Daarom richten we een centraal loket in waar de inwoners terecht kunnen met al hun vragen over bouwen, verbouwen, renoveren en energie. Dit loket is ook het centrale aanspreekpunt voor het aanvragen van premies in dit verband.
– We stimuleren de private markt die kwalitatief woonaanbod wil bij creëren in onze gemeente. Een groter aanbod drukt de woningprijzen en zorgt zo voor meer betaalbaar wonen.
– We leggen een woningmix op bij grotere bouwprojecten, dit om voldoende diversiteit in ons woningaanbod te bewaren en creëren.
– Gemeentelijk patrimonium wordt ingezet om eigen inwoners een plaats in de gemeente te geven. Bij de verkoop van gronden of panden geeft de gemeente een korting aan jonge gezinnen.
– Meersgezinswoningen moeten ingericht en gebouwd worden met de visie op levenslang wonen. Met een verordening zorgen we ervoor dat de woning, van bij de bouw, aangepast is aan de toekomstige, veranderende levensomstandigheden van de bewoner. (Bredere deuren, geen drempels, …)
– Het lokaal bestuur moet in de eerste plaats inzetten op het behoud van voldoende kwalitatieve open ruimt. Hierbij is verdichting een belangrijke leidraad.
– Om de kwaliteit van (meers)gezinswoningen te waarborgen, houden we bij het verlenen van een vergunning rekening met de minimale grondoppervlakten, voldoende fietsenstalling, afvalbergingen, …
– We voeren een beleid dat inzet op de activatie van semi-publieke gronden.
– Om verkrotting en verloedering van het straatbeeld tegen te gaan, inventariseren we leegstaande en verwaarloosde panden en heffen hierop een lokale belasting.
– We stimuleren hergebruik en herbestemming van gebouwen in het kader van wonen.