Een sociaal woonbeleid op maat van de gemeente en haar inwoners

Sociale woningen moeten er zijn voor de Vlamingen die te weinig middelen hebben om zelf in eigen huisvesting te voorzien. De Vlaming is graag sociaal, maar verwacht ook dat zijn of haar solidariteit terecht komt bij degene die het nodig heeft en er recht op heeft. 

– Het door Vlaanderen bepaalde aantal sociale woningen staat als te bereiken doel voorop.

– Bij de realisatie van sociale woningbouwprojecten moet steeds rekening gehouden worden met de sociale draagkracht van de directe buurt en de hele gemeente.

– Binnen de lokale toewijzingsreglementen wordt primair rekening gehouden met de lokale binding en een doelgroepenbeleid.

– De gemeente spoort de sociale verhuurder aan om buitenlandse eigendomsonderzoeken bij sociale huurders uit te voeren, om zo misbruik en fraude tegen te gaan.

– Wie een sociale woning huurt, heeft heel wat rechten, maar ook een aantal plichten.
De woonmaatschappij kijkt strik toe op de verplichting tot inschrijving bij VDAB en de kennis van de Nederlandse taal.

– We willen dak- en thuisloosheid actief bestrijden  aan de hand van een doorgedreven herhuisvestingstrategie.

– We zetten noodwoningen in voor zij die in een tijdelijk precaire woonsituatie zitten, bijvoorbeeld naar aanleiding van een brand of onbewoonbaarheid.

– Het lokaal bestuur promoot het systeem van geconventioneerd huren en verhuren. Het gaat hier om woningen die gerealiseerd worden door een private initiatiefnemers of een woonmaatschappijen en die worden verhuurd met een huurprijs die minimaal 15% lager is dan de markthuurprijs. 

– We zetten private eigenaars aan om hun pand via sociale verhuur aan te bieden.
   (Vroegere SVK-werking)

LinkedIn